Daual boot na dva hdd-a

Dobih jedno pitanje od vas kako ide dual boot na dva hdd-a? Pa ovako da odgovorim na ovo interesantno pitanje. Tu imamo dva slučaja:

  1. Slučaj je kada fizički diskonektujemo prvi hdd na kome je sistem (Windows pretpostavljam) i na drugom hdd-u instaliramo Linux normalno (može i Windows). Proverimo da li je sve uredu i onda prikjučimo i prvi hdd na sistem i svaki put pre paljenja računara ulazimo u BIOS i biramo koji će hdd da se butije prvi i tako menjamo sistem. Ovo je rešenje dobro za one koji ne žele bilo šta da pogreše bez mogućnosti da dodje do nekih komplikacija oko bilo kakve instalacije sistema.
  2. Slučaj kada takodje imate dva hdd-a, ali želite da imate „klasičan“ dual boot bez potrebe da ulazite u BIOS nego da iz grub-a menjate sistem(e). Kod ovog slučaja onda ostavljamo prvi hdd priključen na sistemu i započinjemo normalno instalaciju. Vaš drugi hdd treba da je prazan i da nije nikako vezan za prvi sistem u smislu da ga prvi sistem ne koristi kao neku particiju (disk). Ako je to slučaj onda morate iz tog prvog sistema da smanjite particiju i naparvaite slobodan prostor za Linux. Instalirate Linux na tom drugom hdd-u, samo u toku instalacije pazite da ga instalirate na dobar hdd (pretpostavljam da će biti sdb). Završite instalaciju Linux-a sa tim da grub instalirate na tom drugom hdd-u (prvi nikako ne dirate). Kada završite normalno restratujte računar podići će se Windows (bez grub-a). Proverite da li je sve ok na Windows-u. Zatim opet restartujete računar udjite u BIOS i izaberite da vam drugi hdd (gde je Linux) bude primarni za boot-ovanje i onda će vam se pojaviti grub i moći ćete da se butujete u Linux. Ukoliko vam u grub-u nije izlistan Windows uradite iz Linux-a:

sudo update grub

Posle toga normalno ćete birati koji sistem da podignete bez ulaska u BIOS.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s