Ukidanje Telemetrije na Windows 7 i 8 OS

Ukidanje Telemetrije na Windows 7 i 8

Servis telemetrije je uspostavljen na Windows 10 sistemu. Oko toga se u IT zajednici koja se bavi privatnošću i sigurnošću podigla velika prašina. Iako je Microsft kao ozbiljna kompanija sve ovo javno obeladanio i ništa nije skrivao, ova bura se sa pravom podigla. Microsoft tvrdi da upotrebom telemetrije samo želi da prikuplja podatke koji ćemu pomoći da ispravlja greške i unapredjuje sistem. Medjutim istina je negde izmedju. Sa jedne strane ovo jeste tačno, sa druge strane Microsoft ili neko drugi ko ima takav alat može pristupiti vašim podacima. Da se razumemo ovo je bilo moguće i ranije, ali to je bilo hakovanje ili klasična kradja. Medjutim ovo sada je podignuto na nivo celog operativnog sistema, tako da nema neke zaštite od toga.

Jedina valjana zaštita je da svoje lične podatke koji su vam zaista bitni stavljate na jedan odredjen deo HDD-a koji nije vezan za sistem (napravite novu particiju) i da nju enkriptujete. Ostalo tehnike koliko sam upoznat nisu rešenje ili  su polurešenje.

Do sada je Windows 7 bio obezbedjen od telemetrije i u tom smislu je bio mnogo bezbedniji (a i još uvek je i biće i dalje) od Windows 10. Samo da dodam da nam svima Microsft ne bi baš tako lagano dao da se nadogradimo na Windows 10, bez plaćanja. Niko ništa ne daje besplatno, barem sam to naučio. Uvek postoji “nešto” zašto je tako.

E sada sa pojavom Windows 10 i telemetrije, Microsoft je ovo ubacio i u svoja impotant update za Win7/8, kao i mogućnost nadogradnje na Windows 10. Srećom zajednica je prepoznala ovo i našla jednostavno rešenje deinstaliranjem odredjenih  updejtova. Ukoliko ste korisnik koga zanima bezbednost sopstvenih podataka, a još uvek korietite Win 7/8 onda možete sa  ove adrese  da skinete batch file koji sam nazvao “remove telemetry win7 and 8”. Takodje ovo vam ukida i obaveštenje i nadogradnju na Windows 10.

Falj snimite na vaš  desktop i startujte ga sa administrativnim privilegijama. (Desni klik na fajl i izaberete “run as administrator”).Kada se skripta pokrene ceo proces traje jedno 15-tak minuta. Nije potreban restart.

Ovo nije moje rešenje, ja sam vam samo omogućio da to lakše uradite sa jednim klikom i da uklokinete sve updejtove koji su vezani za telemetriju na Win7/8, odnosno napravio sam vam batch file.Ukoliko želite da nešto više saznate i vidite koje updejtove deinstalrate, kao i objašnjenja svakog updejta koji je naveden za desinstalaciju posetite sledeći link .

Sistem će vam posle ovoga raditi sigurnije i za vas bezbednije. Takodje posle ovoga u Windows Update promenite setovanje sa automskag update na ono da vas informiše, ali da ne instalira. Posle toga kada vam ponudi ove updejtove jednostovno desni klik na njih i izaberete “do not install this update” i posle toga ste mirni.

Prvi restart kada ovo uradite biće vam malčice duži, čisto da napomenem. Takodje preporučujem da posle ovoga očistite registry sa nekim alatom, kao i restore points do tog momenta, pa onda napravite novi restore.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s