Instalacija Kali Linux 2.0 (Kali Sana)

Instalacija Kali Linux 2.0 (Kali Sana)

Prvo da napišem nešto o Kali Linux-u. Kali Linux je distribucija zasnovana na Debian-u (isto kao Ubintu, Mint…) samo što je orejntisana na ispitivanje sigurnosti mreža I sistema. Kali je razvijen posle BackTrack-a (da kažemo njegov naslednik) i koristi naprednije alate koje je zajednica naparvila, a u cilju ispitivanja sigurnosti sistema, mreža,sajtova….

Kali je direktan uzrok toga da je preporuka i da će mnoge internet stranice ići na https standard jer sa običnim http standardom vaši podaci više nisu sigurni (misli se na logovanje na stranici). Ovo su hakeri koristili da bi došli do vaših podataka na primer na javnim mrežama takozvani MITM (Man In The Middle) napad. Takodje sa Kalijem imate na rasplaganju najnovije alate I najnovije tehnike sa kojima se ispituju razni sigurnosni propusti.

Pošto koristim ovu Linux distribuciju, a upoznat sam sa problemima koje ova instalacija donosi, kao i izmenama koje su napravljene sa verzije 1.x na ver. 2.0 o kojoj ovde pišem, opisaću vam trenutno jedini način kako da Kali 2.0 instalirate na sistem. Kažem trenutno jedini (Dec. 2015) jer je moguće da u perspektivi neki alati za pravljenje boot usb-a dodaju i ovu verziju Kalija na svoju listu. Instalaciju možete da radite i na virtualnoj mašini (VM). Moja preporuka je pošto sam koristio obe instalacije I oba načina rada jeste da ako nemate malo jači kompjuter (min 8 GB rama, min dual core procesor) da ne stavljate ovo na virtualnu mašinu, pošto će vam raditi Kali dosta sporije,slabiji odziv na komande i nećete videti pun potencijal sistema, tako da savetujem da ga slobodno instalirate na hdd. Takodje ako imate nVidia grafičku karticu na vašem računaru, sa njom ćete u nekim slučajevima imati problema oko drajvera (ovo je i na drugim Linux-ima) tako je da najbolje da vam računar poseduje ATI Radeon grafičku karticu. Ukoliko vam računar poseduje nVidia grafičku karticu i imate problema sa njom onda uradite instalaciju na VM.

Ovde ću se baviti instalacijom na hdd-u (ako imate Windows instaliran na vašem računaru pročitajte moj post Dual Boot šta je potrebno prethodno odraditi kao i ako imate UEFI Bios pročitajte post Uefi Boot). Takodje ću vam dati moje preporuke kako je nešto bolje odraditi.

1.) Skinite iso img sa zvanične stranice i to onaj koji vaš sistem podržava. 32-bitnu ili 64-bitnu verziju. (ako instalirate na VM onda je bolja 32-bitna).Ovde preporučujem da za instalaciju skinete Kali Linux Light verziju pošto ćete sa njom imati mnogo manje problema oko instalacije. Takodje bolje je i preporučujem da skinete torrent jer je sigurnije da će vam iso biti dobro snimljen, nego direktan download.

https://www.kali.org/downloads/

2.) Obavezno posle skidanja iso img-a morate da proverite da li su sha1 ili md5 dobri. To radite ako ste na Windowsu sa ovim alatom

http://www.nirsoft.net/utils/hash_my_files.html

ili iz Linuxa (može i iz live verizije) komadom iz terminala 

md5sum {file}
sha1sum {file}

Ako vam se desi da vam sha1 nije dobar, onda morate da ponovite prvi korak. Nema vam druge. Nemojte ni pokušavati instalaciju ako vam ovo nije dobro. Kada ste ove dve stvari uspešno prošli idemo dalje. Samo da dodam ovde da velika većina problema oko istalacije nastaje na ova prva dva koraka, ma koliko Vam to zvučalo čudno.

3.) Kreiranje butabing USB-a. Boot USB za Kali Linux 2.0 jedino je moguće naparaviti sa sledećim postupcima. Drugačije trenutno nije moguće i imajte ovo na umu! Može da se desi da vam sa drugim alatima instalacija čak I prodje, ali će te imati neke nebulozne probleme tipa terminal ne može da se otvori, nema mreže…..

3a.) Znači iz Windows-a samo sa ovim alatom

http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

3b.) ili iz Linux-a (uključujući I live mode) sa komandom dd

http://docs.kali.org/downloading/kali-linux-live-usb-install

4.) Kada ste napravili boot-abibilan USB onda vaš sistem namestite da se butuje sa USB-a iz BIOS-a.U toku instalacije potrebno je da imate internet! Ovo je jako bitno. Svejedno da li na mrežnoj ili na wifi kartici. Jedna mora da ima pristup internetu.

5.) Kada vam se Kali učita u Live mode onda izaberite Install i krenite u proceduru. Bag je da nećete lepo vidite instalacioni prozor, malo je pomeren, ali I pored toga možete da navigirate preko njega. Podesite sve noramalno što treba, vremnsku zonu, jezik,tastaturu, gde da se intslira, šifre I ostalo…. U toku instalicije (oko 30 minuta) sedite uz vaš računar I povremeno drmnite miša da vam slučajno ne lock-uje ekran . Ako se to desi (user je root, a šifra toor). Takodje bag je da na pojedinim laptopovima i to samo u toku instalacije ne radi touchpad. Ova dva baga su potvrdjena.

6.) Stižemo do poslednjeg koraka koji je i najproblematičniji. Na kraju instalacije morate da potvrdite mirror da instalacija downluduje grub koji instalirate na dev/sda. Ukoliko vam nije prošlo ovo prvi put, probajte onda ponovo ovaj zadnji korak ako treba I više puta, ako neće nikako da vam prodje ovaj poslednji korak, onda završite instalaciju i moraćete sa programom Boot Repair CD da popravite boot.

http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

I za ovaj boot repair treba vam internet veza.

Posle završene instalacije i uspešno podignutog sistema treba da uradite sledeće stvari.

a.) Dodavanje user naloga.

useradd -m user 
passwd user 
usermod -a -G sudo user 
chsh -s /bin/bash user 

gde je user ime vašeg naloga koji stavljate

b.) Promena source liste, otvarate souce list sa

leafpad /etc/apt/sources.list 

ili umesto leafpada, nano ili kwrite, gedit….

brišete postojeću I menajte surce list u ovu:

#Regular repositories
deb http://http.kali.org/kali/ sana main non-free contrib
deb http://security.kali.org/kali-security/ sana/updates main contrib non-free

#Source repositories
deb-src http://http.kali.org/kali/ sana main non-free contrib
deb-src http://security.kali.org/kali-security/ sana/updates main contrib non-free

Sačuvate je i nastavljamo dalje. Sledeće što treba da uradite je naredni set komandi:

apt-get update 
apt-get upgrade 
apt-get dist-upgrade 

Kada ste ovo završili i ako ste instalirali lite verziju Kali Linuxa (koju prporučujem) uradite onda sledeće komande, medjutim ako ste instalirali onu full verziju onda nema potrebe da ovo radite.

apt-get install kali-linux-full 
ili
apt-get install kali-linux-all 

Ovo poslednje će vam trajati jedno sat,dva!!! 
Kada ovo završite onda će vam Kali biti updejtovan do kraja. Takodje savetujem da ovo sve gore navedeno uradite iz root naloga, pa kada završite da se tek onda prebacite na user nalog koji ćete koristiti.

Takodje kada posle budete radili updejt i ako vam sistem ponudi (a ponudiće) da možete da brišete neke pakete  “those packages (pa ide lista šta sve navodno možete da uklonite) can be removed from the system” , na to samo uvek odgovarajte sa NE.

To bi bilo sve oko instalacije Kali Linux-a na sistem. Ostalo je na Vama da istaržujete šta sve ovaj sistem može, a može ,verujte mi ,jako mnogo. 🙂 

DODATO: Oni koji budu instaliarli najnoviju verziju Kali.2016 (izašla u Jan.2016-te) treba da promene sources.list tako da ovako izgleda:
deb http://http.kali.org/kali kali-rolling main contrib non-free
deb-src http://http.kali.org/kali kali-rolling main contrib non-free
takodje oni koji koriste Kali 2.0 neka idu na zvanični link i neka promene svoj source list kako je tamo dato. Kali 2016 je rolling relase, što znači da će updejtovi biti česti i mali i da bukvalno treba svaki dan da uardite :

sudo apt-get update i sudo apt-get upgrade kao i sudo apt-get dist-upgrade

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s