Instalacija OS-a na USB

Instalacija OS-a na USB

Ovde ću vam predstaviti jedan krajnje neobičan postupak instalacije OS-a na USB koji funkcioniše dosta dobro.Da bi ste napravili ovaj USB potrebni su vam sledeći alati:

-image (.img) Linux-a koji hoćete da instalirate

-USB memorijski stik od 16GB (mada možete da probate i na manjem) ili USB hdd ako ga imate

– Oracle VirtualBox

Takodje moram da napomenem da procesor na vašem računaru treba da vam podržava virtualnu tehnologiju (AMD-V ili VT-x , u zavisnosti da li je AMD ili Intel) i da to morate osloboditi u BIOS-u. Postupak je isti i pod Windows ili Linux-om (sve jedno pod kojim OS-om radite). Kako ide postupak. Pa prvo skinete Oracle VirtualBox i instalirate na sistem. Zatim kada završite konfiguraciju Vbox-a sledeće je da na njemu krerirate virtualnu mašinu za sistem koji hoćete da stvite na vaš USB. Ovde treba napomenuti da kada pravite koliki će kapacitet diska da vam bude na virtualnoj mašini onda računate po sledećoj formuli kapacitet vašeg USB-a manje 25%. (primer 16GB (vaš usb) – 4GB(25%) = 12 GB za kapacitet hdd na virtualnoj mašini). Ovo je iz razloga da biste mogli posle da snimite .img sistema na vaš USB. (da dodam da ovaj način računjanja sam čisto logički i eksperimentalno utvrdio) Možete se odlučiti za koji hoćete Linux verziju 32 ili 64 bit da instalirate, tj. ona koja vam treba i koju vam sistem podržava. Ja sam ovo probao sa Debian, Kali Linux i Slackware 14.1, verujem da mogu Ubuntu, Mint i svi Debian distroi… u krajnjem slučaju probajte pa vidite da li funkcioniše. Kada ste završili instalaciju sistema koji želite da stavite na USB u Vbox-u, posle toga ugasite VirtualBox.

Sledeći korak je najbitniji. Recimo da ste instalirali Debian i da ste tako nazvali virtalnu mašinu. Sada treba da od vdi fajla (koji koristi VirtualBox) napravimo img. To radimo tako što lociramo gde nam je Debian.vdi fajl i kopiramo ga na lokaciju gde ćemo ga promeniti u img. Zatim iz komandne konzole (i za Win i Linux je isto) idemo u folder gde je kopirani Debian.vdi fajl i kucamo ovu komandu (za ovo su radi sigurnosti da će biti sve dobro urađeno, potrebne root ili administratorske privilegije u zavisnosti od sistema):

vboxmanage clonehd Debian.vdi Debian.img –format RAW                       ili u opštem obliku

vboxmanage clonehd <imeoriginalnogvdi>.vdi <imenovogimgfajla>.img –format RAW

*** dve crtice idu posle komade ovo – – format RAW  (pošo se ne vidi dobro)

Sačekate jedno 5-10 minuta da završi ovo. Zatim posle toga iz Windowsa sa nekim programom (na primer Win32DiskImager ) ili iz Linuksa sa dd komandom zapišete img na usb. Ovo traje oko 30+ minuta. Kada ste sve završi samo na vašem računaru u BIOS-u podesite boot order First boot device USB, Second hdd… Kada se butujete ako vam je USB u portu butovaće se Linux, ako nije onda će sistem sa hdd (Windows ili Linux).

Ovaj postupak je jedna prečica kako se može instalirati sistem na USB-u i pri tome da bude potpuno funkcionalan. Da ne dodje do zabune ovo nije nikakav live mode za Linux-e već čista instalacija. Napominjem da sam ovako probao i uspeo za sada da instaliram gore pomenute Linux sisteme i sve je funkcionisalo kako treba, nisam se trudio sa Windowsima mada ne vidim razloga da ni sa njima ovo ne radi, ali sam mišljenje da bi USB trebao biti minimalno 32GB (koji trenutno nemam) za Windowse (ne za XP, ali za 7-icu i kasnije da). Ovaj ceo postupak traje mnogo duže nego direktna instalacija na USB ali prednost je ta što nemožete ništa na sistemu poremetiti. Ovo bih nazvao siguran način do drugog sistema bez lupanja glave hoće li ili neće. Hoće!

I zaboravih glavno da dodam. Ovako kreiran usb možete da nosite gde hoćete i da ga butujete na bilo kom račanunaru, što znači da imate portable sistem sa sobom 🙂

I To je to.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s