Kako rešiti Loše Sektere na HDD-u

Loši sektori na HDD-u

Skoro me je jedan poznanik zamolio da mu pomognem u vezi jednog problema. Dešavalo mu se to da mu je hdd loše radio da je čak i pri boot-ovanju bilo problema, odnosno da BIOS nije prepoznavao hdd. Skenirao sam hdd, našao loše sektore i  evo sad ću da vas uputim šta možete da uradite ukoliko se i vama desi da hdd počne da vam pravi probleme , a takodje sa nekim alatom ste utvrdili da isti ima loše sektore (u daljem tekstu LS). Ukoliko vam hdd nema puno loših sektora do najviše 7-8 i ukoliko su grupisani na jednom područiju (u smislu da ih možete sve staviti na jedan deo od nekih X GB) onda možete da uradite sledeće.

Smanjite Windows particiju koliko možete. Stavite sve te loše sektore na neparticionisani deo hdd i ostatak hdd normalno particionišete, odnosno koristite ga. E sada u čemu je trik. Trik je da će vam ti loši sektori biti na neparticionisanom delu na kome sistem neće imati pristupa, pa će vaš hdd bit u mogućnosti da normalno radi još dugo. Mana je svakako što će vam disk imati manji kapacitet (za taj neparticionisani deo), ali i to je bolje i jeftinije rešenje nego kupovina novog hdd-a.  I ovakav hdd može posle još jako dugo da vam radi bez problema, mada iz predostrožnosti savetujem da ako vam se ovo desi, da ipak u neko dogledno vreme planirate kupovinu novog hdd i zamenu. Ovo je dobar savet za „prvu pomoć“ u smislu da vam sistem radi dobro i da vas ne muči sa sporošću.

Najbolji slučaj u ovakvom scenariju je da su ti loši sektori na početku ili na kraju hdd, jer tada samo treba da taj deo izolujete i imate funkcionalan hdd. Drugi slučaj  je kada su loši sektori na sredini hdd-a, pa morate da paravite paticiju 1 do njih, zatim neformatiran deo gde ostavljate ove loše sektore, pa drugu particiju koju takodje možete da koristite.

Ukoliko su  LS-i na celom disku u smislu da ne možete da ih izolujete stavljanjem na jedu particiju probajte onda sa više neparticionisanih delova, ali taj hdd vam nažalost neće još puno raditi, pa ovde gledajte da zamenu uradite što je moguće pre.

Kako ovo radite? Prvo napravite bootabilan CD/USB sa Hiren’s boot CD (10.06 verija) i u njemu imate HD Regenerator. On vam može pomoći da nadjete i relocirate LS-e. Ako uspete sa ovim da relocirate LS-e i stavite na jedan deo odlično, ako ne onda iz Windows-a instalirate i pokrenete HD Tune http://www.hdtune.com/download.html   koji će vam pomoći da nadjete tačno gde su vam LS-i . Kopirajte ih u .txt file gde su vam LS-i i onda iz bilo kog partition managera, može i Minitool PM  i gledate da sve LS stavite na neparticionisani deo. Savet je da kako god znate stavite te LS na najviše dva,tri neparticionisana dela jer da pravite više od toga je veliko pitanje koliko je svrsihodno.

Za korisnike Debian baziranih distibucija za generisanje gde su vam LS komanda je

sudo badblocks -v /dev/sda1 > losi-sektori

ona če vam generisati fajl u folderu gde ste izvršili komadu nazvan losi-sektori. Zatim možete da probate ovu komadu

sudo fsck -t ext4 -l losi-sektori /dev/sda1

da probate da relocirate te sektore. Ako ne uspe morate da se bacite na paticionisanje. Uglavnom ovo je sve što može da vam pomogne kao „prva pomoć“ kod ovakvog slučaja. Imajte na umu da su vam podaci sa ovakvim hdd-om (koji ma LS-e) ugroženi i bekapijte ih na vreme.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s