Par preporuka kako održavati Windows sistem

Preporuke kako održavati Windows sistem

Ovde ću da vas uputim u to kako da pravilno održavate vaš Windows sistem.
Iako je većina vas upoznata sa ovim što ću ovde napisati, isto tako znam iz iskustva da mnogi nažalost
ovo ne primenjuju u većini slučajeva ili sve ovo rade kada počnu problemi da se javljaju.
Zato bi bilo dobro da se naučite da jednom mesečno,bez obzira na to koliko često i kako koristite računar,
posvetite taj 1 sat vašem računaru, da bi ovaj dobro radio.

Prva stvar koju bih prepučio je da obavezno imate na vašem sistemu neki alat za čišćenje i optimizaciju
registrija. To su na primer alati kao CCleaner, Tuneup Utulities…. ima ih dosta. Neću ih ovde sve pominjati.
Na starnici http://pcsupport.about.com/od/toolsofthetrade/tp/free-registry-cleaner-programs.htm
imate spisak čak preko 30 ovih alata, pa izaberite jedan. Mnogi od njih su besplatni tako da samo od vas zavisi koji vam je alat od ovih najlakši za rad i da ga izaberete.
Uglavnom potrebno je da ga imate i da sa njim barem jednom mesečno skenirate vaš registri i
obrišete sve one “polomljene” ključeve u regisrtiju, koji se kod Windowsa prave uvek, a usporavaju ga ponekad znatno. Ako često instalirate i deinstalirate programe onda je poželjno da ovo radite i češće.
U ovim alatima imate (ne u svim) mogučnost da obrišete sve one nepotrebne stvari tipa cashe, temp file …
Medjutim ovde je potrebno biti malo oprezniji šta se briše. Uglavnom ovo koristitie ako znate šta tačno brišete. Moram da napomenem da neki registry clean-eri pogotovo ako su krekovani mogu da prouzrukuju veću štetu nego korist, tako da budete obazriviji koji koristite. Moja prepruka je AVG Tuneup Utilities, ali on nije besplatan.

Sledeće što treba da radite jeste  da jednom u par meseci proverite defragmentaciju vašeg hdd-a i vidite da li treba da se defragmentiše. (Ovo se nikako ne odnosi na SSD diskove. Kod njih se čak i ni preporučuje). Defragmentacija zna da bude jako spora ponekad.Sve zavisi koliko vam je disk fragmentiran.Mada noviji sistemi od XP-a pa na dalje jako dobro rade u smislu da prave malo fragmentacije na  disku (zbog NTFS file sistema). Ipak ponekad proverite koliko vam je sistem fragmentiran.
Ovde mogu slobodno da vam prepručim program Ultradefrag:
http://ultradefrag.sourceforge.net/en/index.html
Besplatan je i dobro obavlja svoju funkciju za šta je namenjen. Postoje 32-bitna i 64-bitna verzija, pa skinite onu koja odgovara vašem sistemu
Radi jako brzo osnovnu defragmentaciju, ali optimizacija je malo duža. Dovoljno je da uradite samo običnu defragmentaciju. Takodje od drugih programa mogu da preporučim Diskeeper koji nije besplatan, ali ima jako dobre funkcije i ono što je kod ovog programa bitno je da napravljen po principu “konfiguriši i zaboravi”, odnosno sve sam odradjuje i sprečava fragmentaciju diska. Tako da uptrebom ovog programa nemate potrebu da radite defragmentaciju ručno, već to sam program radi umesto vas.

Sledeće što treba da radite jeste da obavezno jednom u dva, tri meseca ako vam računar radi dobro i bez problema jeste da očistite sve restore points do tada, kao i Windows update backup. Ova oba procesa ponekad mogu da vam zauzmu i preko 20GB  prostora na hdd-u. Kako se to radi. Neki alati za ćišćenje i optimizaciju registrija imaju ovu opciju u sebi (npr ima Tuneup), a ako nemaju to onda uradite kako je opisano ovde :
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/delete-restore-point#1TC=windows-7
Inače kada obrišete sve restore points onda posle toga napravite jedan restore point  “za svaki skučaj”.

Takodje jako dobra stvar je da se naučite da pravite bekup.
Najlakši način da svoje podatke nikada ne izgubite jeste da pravite bekup istih.
Znam iz iskustva da mnogi korisnici kažu “neće to meni da se desi”, bio sam i sam jedan od tih dok mi pre jedno 15-tak  godina udar groma nije spalio pola hadrvera na kompjuteru, a medju njima i hdd.
Imao su tu sreću da mi je “samo” elektronika otišla na hdd-u, pa sam većinu svojih dokumenata uspeo da spasem. Od tada uvek svoje bitne svari bekapujem. Lakše je i sigurnije, a zahteva samo malo više vašeg vremena.
Najlakši bekup se jednostvno svodi na copy/paste. Nije vam potreban nikav poseban program, čak i ne preporučujem za običnog korisnika, jer može da vam se desi da napravite bekup sa nekim programom, a posle par godina kada hoćete da vratite te podatke, shvatite da taj program više ne radi na Windowsu koji sada koristite i imate opet problem. Imao sam takav slučaj skoro sa Nero-m, pa sam potrošio 2 sata da bih jedan DVD povratio dok sam našao koja verzija Nera radi. Za bekup možete koristi CD/DVD ili drugi interni HDD ili externe HDD. Lično koristim externi HDD kapaciteta 1TB i tu su mi svi bitni podaci kao što su dokumenti, slike, filmovi, muzika, neki programi…
Uglavnom savetujem da se naučite da pravite bekup vama bitnih stvari povremo. Recimo jednom u dva,tri meseca. Dovoljno je. Samo da dodam da je beck up programe najbolje koristiti ako imate dva hdd-a na računaru i ta opcija potpuno lepo radi ako se dobro konfiguriše, možete čak i ceo sistem da bekupujete, ali u ovom slučaju zaštita od virusa i malwera mora da vam bude dobra jer će te u protivnom i njih bekapovati.
Postupak bekapovanja vam uzima malo vremena, ali ako ikada upadnete u situaciju da vam trebaju ovi podaci lako će te ih povratiti. To je što se tiče bekap-a i nekih saveta za isti.

Da dodam da korisnicima Linux sisteme većina ovoga što sam napisao nije uopšte potrebna zbog načina na koji Linux radi kao i faile sistema koji koristi. Jedino bih preporučio upotrebu sledećeg progama:
http://bleachbit.sourceforge.net/
Samo kada budete čekirali opcije šta da brišete obavezno izostavite pod System opcijom: Free disk space i Memory, pošto su jako spore i ne trebaju vam toliko. Takodje preporučujem da se osnovni bekup radi i na Linux sistemu.

Ako se naučite da sve ovo gore pomenuto radite povremeno, sistem će vam raditi dobro i pouzadano dugo.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s