Instalacija više OS-a na računaru ili Multiboot sistem

MULTIBOOT  SISTEM NA RAČUNARU ili kako instalirati više sistema na računaru

Kada sam u jednoj od prethodnih tema objasnio dual boot, hajde malo da nadogradimo to. Ako imate dual boot, zašto ne biste stavili i još koji sitem I napravili multiboot na vešem sistemu. Ovo je jako korisno za one koji imaju potrebu da imaju više sistema na jednom računaru, a i za one koji hoće da isprobaju više sistema čisto da vide kako rade.

Ovaj postupak koji ću opisati odnosi se na računare sa normalnim BIOS-om, ne EFI/UEFI. Kako se radi na UEFI boot sistemima pročitajte UEFI boot sistemi

Prvo I osnovno je da razmislite koje sve sisteme želite da stavite na računaru i da se te pozicije vidite koliko ćete GB na hdd-u odvajati za koji sistem. Imajte na umu ograničenje u vidu da na HDD-u sa običnim BIOS-om možete imati samo 4 aktivne particije, tako da vas to sužava na sledeće solucije:

3 Windows sistema (što nikako ne preporučujem)

2 Windows sistema + par Linux sistema

1 Windows + par Linux sistema

Moram ovde da napomenem da ovo nije konačna varijanta, pošto postoje i OS koji koriste svoj mbr. Ovakva konfiguracija sistema se odnosi isključivo na Windows i Linux sisteme koje moguće instalirati na proširenoj particiji (extended), pošto kao što rekoh postoje sistemi koji koriste mbr kao aktivnu particiju (Fedora, Free BSD…) tako da imate to u vidu.

Preporučujem da izaberete opciju dva Windows-a + par Linux-a ili Windows I više Linuxa. Pošto je skoro izašao Windows 10, hajde da pretpostavimo da imate instaliran Windows 7. Onda po proceduri koja je opisana u postu DUAL BOOT instalirate Windows 10. Ovde savetujem da na početku procedure smanjite (šrinkujete) pariciju na maximalno na onoliko koliko vam Windows to dozvoli I ovaj postupak radi sigurnosti radite isključivo iz windows disk mangment-a I posle formatirajte novi nepaticionisani deo sa NTFS-om

Kada zavšite instalaciju Win 10, onda iz Win 10 ponovo iz disk managementa smanjite glavnu Win 10 particiju, takodje na onoliko koliko mislite da treba da ostavite za sledeće sisteme da dodate. (Preporuka je da ne idete baš na najmanju preporučemu veličinu particije, odnosno da ostvljajte bar po 30-40 GB ili više za sistem). Kada ste smanjili glavnu particiju Win 10, ostavite tako neparticionisani deo i onda po proceduri za dual boot Windowsa I Linuxa instalirajte Linux koji želite(post DUAL BOOT). Grub loader obavezno istalirati na mbr (dev/sda) da bi mogao Linux da se butuje.

Kada instalirate Linux na sistem, svaki linux će da napravi swap particiju, mada možete i sami da je kreirate. Ovu swap particiju mogu koristiti i ostali Linux sistemi koje ćete instalirati na računaru, tako da nema potrebe za pravljenjem iste više puta.Takodje swap particiju pravite po sistemu koliko RAM-a plus još malo.

Ako hoćete da dodate još koji linux onda iz Windows-a sa programom Partition Manager 15 smanjite ovu ext4 Linux paticiju I najbolje je da onda na tom novom neparticionisanom delu napravite još jednu ext4 particiju (ovo sada radite sa Minitool partition Wizard). Pokrenete Live instalaciju tog novog Linuxa I instalirajte je na tu novu particiju. Savetujem da ne instalirate grub loader u toku ove instalicaije već da to preskočite. Taj novi sistem će te dodati u grub tako što će te podići posejeći Linux (da ga nazovemo Linux1) i iz terminala kucati

sudo update-grub

Gledajte da li vam je izlistao novu instalaciju Linuxa.Ako jeste sve je ok onda imate sada 4 sistema.  Ako nije imate onda problem sa instalacijom tog novog Linuxa. Ponovo ga instalirajte. Svaki naredni Linux možete ovako dodati.

Korisni alati koje ćete koristiti u ovom postupku su:

1.) Minitool Partition Wizard

http://www.partitionwizard.com/

2.) Partition Manager 15

https://www.paragon-software.com/home/pm-personal/

3.) EASY BCD 2.2

http://neosmart.net/EasyBCD/

1 i 2 vam služe da možete da lakše radite sa particijama. Minitool je dobar za jednu vrstu particionisanja, a Paragon za drugu (za rad sa ext4 file sistemom) iz Windowsa.

EASY BCD 2.2 je vam dobar za rešavanje problema sa butovanjem Windowsa I nameštanjem koji Win da bude prvi, a koji drugi I timeout za Windows boot. Sa ovim alatom možete i da obrišete grub loader ako sve Linuxe želite da deinstalirate.

Takodje ovome svemu možete pristupiti tako što će te već iz Windows-a paricionisati vaš hdd sa već predefinisanim ext4 particijama i 1 swap (sa paricijima za koje znate koliko će GB imati za koji sistem) i da istalirate odmah jedan po jedan linux. Prvi linix u tom slučaju instalirate sa grub-om (gledajte da bude grub2), a ostale samo instalirate bez gruba i dodajete ih iz Linux1 sa update-grub komandom.

Takodje sva particionisanja uvek radite iz Windowsa jer je bolje I sigurnije I bez nekih problema se to sve radi, nego da radite iz instalacije Linuxa. Ako se particionisanje radi iz instalicije Linux-a morate biti jako obazrivi jer možete izgubiti podatke.Ovde mislim samo na operaciju ako smanjujete Windows ili Linux particiju. Te operacije su problematične, pa stoga preporučujem rad sa particijima iz Windowsa. Sve ostalo možete odakle hoćete da radite.

Da dodam da se svaki Linux sa sistema lako briše, tako što se iz Windows sistema sa nekim od gore pomenutih alata samo obriše dotična particija i onda se opet iz preostalog Linuxa uradi samo update-grub. Ako hoćete da potpuno deinstalaret Linuxe, samo obrišete te particije iz Windowsa i onda sa EASY BCD 2.2 uradite “repair/reinstall boot” i ukinili ste i grub loader.

Moram da dodam još jednu bitnu činjenicu. Ako radite bilo kakav dual, multi boot na sistemu koji ima instaliran Win 8/10 morate prvo da disejblujete one opcije secure i fast boot jer u protivnom nećete moći da instalirate grub loader. Biće vam sistem na hdd-u, ali mu nećete imati pristup iz boot-a.

Nadam se da sam vam razjasnio ovaj postupak. Nisam detaljisao mnogo oko pojedinh tačaka, jer smatram da treba da imate neko predznanje da biste ovo radili.

Takodje u ovaj postupak ne ulazite a da nemate spreman onaj Multiboot USB sa Alatima tipa Hiren,s boot, Boot repair … I ostalim alatima te vrste. Dešava se da možete izgubiti boot, ali ga sa ovim alatima možete lako popravliti. Bez panike samo. Imajte na umu da ne možete nikao izgubiti nijedan podatak sem ukoliko ne FORMATIRATE neku particiju. Možete samo da izgubite boot, ali to se, kao što rekoh rešava sa onim alatima vrlo jednostavno.

Takodje jednu napomenu moram da dodam. Ovakvim particionisanjem kakvo sam ovde opisao stavljate po jedan sistem na celu particiju. Većina Windows i Linux korisnika koristi metod da dodeli sistemu jednu root particiju i jednu home particiju za Linux ili jednu System i jednu Data particiju za Windows. To radite ako smatrate da je potrebno. I ovako konfigurisan sistem, kako sam opisao će vam raditi besprekorno, bez gubitka ikakvih podataka.  

Nadam se da ćete imati zadovoljstvo da radite na sopstvenom multiboot sistemu.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s