Dual Boot

Dual Boot
Naparaviti dual boot na sisitemu je uvek dobra stvar. Imate dva OS-a koja su vam na jednom računaru. Kada pravite dual boot onda pre toga treba da se vidi koje sisiteme želite da stavite na vaš računar. Ovde ću objasniti dual boot na jednom hdd-u, pošto ovo može i na dva hdd-a da se uradi. Ako idete na kombinaciju dva Windows-a, onda je uvek bolje, jednostavnije i sa mnogo manje muka da se prvo instalira “niža” ili “starija” verzija Windowsa, pa tek onda novija. Primer prvo istalirate Win XP, pa tek onda Win Vista ili Windows 7/8. Može i obrnuto, ali proces zahteva malo više rada i moguće su neke greške.
Ako želite da uradite valjano dual boot, preporučujem da prvo wipujete hdd (pročitati post REŠAVANJE PROBLEMA SA HDD-OM ILI WIPE HDD-A), pa tek sa tako čistim hdd-om da krenete u proceduru. (ovo nije neophodno, samo je preporuka ako želite da uradite kako treba)
Windows XP i Windows 7 ili 8
Prvo instalirate Windows XP. U toku instalacije možete slobodno stavite da vam ceo hdd bude jedna particija. Posle završene instalacije lepo konfigurešete sve poterbne drajvere i onda idete na particionisanje hdd-a, odnosno pripremu za instalaciju Win 7/8. Samo kratko da objasnim. Smanjuje se particija na kojoj je XP i na tom delu se pravi nova sa NTFS file sisitemom.
Kreiranje particije za Windows 7

Da bi se kreirala particija na Windows XP, a za instalaciju Windows-a 7 uraditi sledeće:
Click Start ,zatim click Control Panel.
Iz Control Panela, click na Performance and Maintenance pa na Administrative Tools.
Iz Administrative Tools, click na Computer Management.
Desni klik na hdd na kome je Windows XP.
Click Shrink Volume.
Stavite koliko želite GB da odvojite za Windows 7. Minimum je 20GB
Desni klik na novi unallocated region i izaberete New Partition.
Click Primary Partition i click Next.
Click the size of your new partition and click Next.
Assign a drive letter and click Next.
Click Format this partition with the following settings.
Click NTFS as your file system, default allocation unit size, click a name for the new volume and click Next.
(ovaj deo oko particionisanja može da se uradi i na primer sa Minitool Partition Wizard) ako radite sa ovim alatom onda uvek smanjite particiju sa desne strane, odnosno sa kraja particije na kojoj je XP.
Nakon kreiranja particije ide inastalacija Widows 7
Sve radite normalno do momenta kada vas Windows pita gde želite da instalrate sistem
Tada odaberite particiju koju ste malopre kreirali i završite instalaciju i imate dual boot
Dual_Boot_Windows_XP_7_Boot_Screen

Detaljan postupak korak po korak kako se ovo radi pročitajte na sledećoj stranici:
http://www.reviversoft.com/blog/2013/09/dual-booting-windows-xp-and-windows-7/

Kada ste ovo sve uspešno završili od sada imate na vašem računaru dual boot i birate onda koji ćete sistem podići. Po default-u prvi sistem vam je uvek Windows Vista/7/8 , a drugi Windows XP i vreme za odabir je setovano na 30 sekundi. Ako vam je ovo puno vremena onda samo u boot.ini smanjite timeout sa 30 na 10 ili 5 sekundi, a možete i promeniti da vam prvi sistem bude XP. Menjanje boot.ini fajla radite iz Win Vista/7/8. ili da koristite program EASY BCD 2.2
Windows OS i Linux
Kod ovakvog slučaja uvek je najbolje prvo da se instalira Windows OS (bilo koji) jer obrnuti proces je malo komplikovaniji. Posle toga je samo potrebno da se na Windowsu smanji (šrinkuje) glavna particija na sisitemu za otprilike 20GB (za mnoge distibucije Linuxa i manje) i da se tako smanjeni deo ostavi, odnosno da se ne kreira ništa na njemu.Šrinkovanje particije je najbezbednije raditi iz samog Windows disk managment-a. Posle nije potrebno ni formatiranje, odnosno ta particija se ostavlja kao “unnalocated space”, odnosno ne particionisan deo. (slika dole)
paricija Linux
Pokrene se instalacija Linuxa (sa cd/usb-a) i samo izaberete opciju “install on first unpartition free space on hdd” i Linux će vam se instaliriti. Kod instalacije linuxa moraće te da instalirate i Grub loader (u toku same instalacije uvek vas pita to i to na samom kraju instalacionog postupka). Ovo je obavezno da prihvatite i da se instalira Grub loader iz razloga da bi Linux mogao da se butuje i uveg ga instalirate na disk gde je mbr (dev/sda) .Ako ne instalirate grub onda će vam se samo Windows podizati.
Kod nekih,naprimer, HP laptopova koji već imaju takozvani pre-instaliran Windows 7 sam susreo sa problemom da već imaju 4 particije na hdd-u, i da ne možete da instalirate linux na ovaj način, pa sam u tom slučaju morao prvo da obrišem jednu particiju (ja sam obriso particiju HP Tools, ako vam je bitna onda je snimite negde da biste mogli posle da je povratite) i samo posle uradite gore opisano.

Kada završite instalaciju, restarujte računar i videće te kako izgleda sada Grub loader. Grub loader uvek po defaultu učitava prvi sistem koji je po defaultu Linux, pa tek onda ostale sisteme. Sledeća slika je kako izgleda tipični Grub loader prilikom podizanja sistema.

3-GRUB-boot-loader

Ako želite da Windows sistem bude prvi pri butovanju, onda to morate iz Linuxa da uradite. To se radi vrlo lako. Hajde da kažemo da vam Grub loader izgleda kao na gornjoj slici. (najčešće je tako, ali ne mora da znači). Vidite i sami da imate 5 ulaza, odnosno da je Windows na 5-tom mestu.(Ako prvi put instalirate Linux, možda će vam grub loader imati samo 3 ulaza, tj Windows će biti na 3-ćem mestu)
Morate da promenite default grub skriptu, odnosno da nadjete liniju GRUB_DEFAULT=0. To se radi iz text editora (koji je po vama najbolji gedit,nano,leafpad… odnosno koji Linux koristite i koji ima texteditor)
Otvorite Terminal i kucate
sudo gedit /etc/default/grub  umesto gedit ovde možete da kucate vaš omiljeni text editor (ovo je za Ubuntu)
zatim potražite sledeću liniju
GRUB_DEFAULT=0.
Promenite je na GRUB_DEFAULT=4 u našem slučaju (kao sa slike)
Samo kratko da objasnim zašto se menja u 4. Liniju menjate na GRUB_DEFAULT=N-1 gde je N broj  Windows ulaza u Grub loaderu  (zbog toga što Grub počinje da broji od 0).
Ostaje vam još jedna stvar da je obavezno uradite. Zatvorite Text edior  i save file, a u terminalu posle kucate drugu komandu:
sudo update-grub

Možete restarovati računar i sada vam je Windows prvi pri podizanju sistema. Tako da sada imate DualBoot kakav želite.

Jedna važna napomena. Kada ste editovali Grub loader, onda će vam se desiti da kada se Linux apedejtuje (apdejt distribucije, a ne programa) da vam se doda još koji ulaz na Grub, tako da ponovo morate da promenite liniju DEFAULT GRUB=X

Moram da dodam još jednu bitnu činjenicu. Ako radite bilo kakav dual boot na sistemu koji ima instaliran Win 8/10  morate onda da disejblujete one opcije secure i fast boot jer u protivnom nećete moći da instalirate grub loader.(pročitajte post UEFI boot sistemi) Biće vam sistem na hdd-u, ali mu nećete imati pristup iz boot-a. Pročitajte malo o tome preko googla kako se ovo radi. Nije komplikovano.

Rezime. Kod dual boot-a je uvek poželjno imati prvo Windows instaliran. Ako je kombinacija dva Windows sitema onda se prvo instalira “starija” verzija Windows-a. Zatim (u oba slučaja) se uvek “smanjuje” (shrink-uje) glavna particija na kome Windows instaliran i za Windows sisteme je potrebno da se ta novo formirana particija formatira pod NTFS-om, a za Linux se samo ostavi tako neparticionaisana. U oba slučaja neki minimum za koji smanjujete paticiju je oko 20GB I to je cela filozofija dualboot-a  🙂

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s