Kako povezati Android telefon i računar preko Bluetooth-a

Kako povezati Android i računar tako da možete korististi računar za pozivanje i primanje poziva.

Ovo nije neki poseban postupak u smislu da treba nešto posebno da se instalira. Ovaj postupak vam je koristan ako sedite dugo i radite za računarom, a želite da sa računara pozivate i da možete da primite pozive. Sa postupkom koji ću ovde objasniti samo to jedino i možete da radite i ništa više. Ne možete da koristite internet ovim postupkom kao i aplikacije koje koriste internet, za to koristite drugi način (vaša 3G mreža). Ovakav razgovor vam ide preko samog računara, odnosno preko zvučnika i mikrofona na računaru, kao Skype. Nema poterbe da dirate telefon. Pri primljenom pozivu na ekranu u donjem desnom uglu vam se ispisuje ime i broj telefona pozivaoca, ili vam se otvori novi prozor (kao slika 2) sa ispisanim pozivaocem.
Treba da vam i računar i telefon poseduje Bluetooth (BT) uredjaj preko kojih ih povezujete. Najveći problem u ovom postupku jeste da na samom računaru koji je na Windowsu uspostavite BT da vam ispravno radi za ovaj postupak.
Nisam siguran da li baš svaki bluetooth uredaj može ovako da se konfiguriše (ovde mislim na one starije USB BT dongle uredjaje), ali noviji BT uredjaji bi trebalo da mogu bez većih problema da se konfigurišu.Prvo i osnovno je da skinete i instalirate najnoviji driver za vaš BT uredjaj. Bio sam iznenandjen da je drajver za moj BT uredjaj (Atheros BT device) imao 120MB. Samo drajver.
Zatim treba da pokušate da povežete telefon i računar. Pri prvom povezivanju Windows (Windows 7 i 8) će da automatski instalira drajvere. Ako vam svi drajveri sa liste prodju, pogotovo Standard Serial Over BT, onda ste sve uspešno zavrili. Obavezno posle ovoga proverite sve u Device Manageru da nemate neko upozorenje (žuti uzvičnik). Ako vam ovaj drajver (Standard Serial Over BT) u Device Manageru ima žuti uzvičnik onda pogledajte ovaj video kako to da rešite.
https://www.youtube.com/watch?v=yZNPO1gMcoA”
Na telefonu instalirajte jednu od sledećih aplikacija koje vam pomažu da automatski konektujete uredjaje.Takve aplikacije su Bluetooth Auto Connction, Auto bluetooth, Bluetooth connect….
Na računaru posle idete Start—->Devices & Printers——-> Add devices i pratite uputsvo ili pročitajte sledeću stranicu:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/add-a-bluetooth-enabled-device-to-your-computer

Kada prvi put konektujete telefon i računar moraćete da ukucate one šifre koje vam uredjaji izbace i posle toga samo samo na telefonu zapamtite tu konekciju i sledeći put kada se konektujete sve ide automatski. Kada ste uspostavili konekciju (na telefonu imate onaj BT znak, kao i na komjuteru) sledeći korak je da na računaru idete na:
Start—->Devices & Printers—-> Izaberete vaš telefon (slika 1) BT Devices

Desni klik na ikonu telefona —–> Advancend Options ——> Phone operation
otvori vam se prozor (slika 2)

BT2 dial

odakle možete da pozivate ili da sinhorinuzejte imenik ili pošaljete fajl.
Ne savetujem slanje fajlova ovim postupkom jer je jako sporo (poput dial up veze). Možete samo manje dokumente. Za sve drugo koristite druge načine.
Takodje radi zabave možete sa ovim postupkom puštate muziku sa vašeg telefona na računaru.

Slike 3 i 4 kako treba da izgleda kada konfigurešete BT device na Windowsu (ovo je na Windows 7)

slika1 slika2

a slika 5 je kako bi trebalo da vam izgleda BT u Device Manager-u

BT device manager
Takodje ako vam telefon ima dve kartice ovim postupkom samo se vidi ona prva kartica koja vam je u SIM1 i ona vam je aktivna.

Ako znate da povežete Android telefon i računar postupkom za USB Reverse Tethring (o kome ću pistai kasnije) onda možete sve sa telefona da radite preko računara. I pozive i internet i sve aplikacije koje vam koriste internet vam rade, a da ne koristite ni WiFi ni 3G, a uz to telefon vam se puni.
Toliko o ovome. Koristite tehniku da olakšate sebi posao 🙂

DODATAK: Ovo bi trebalo da radi i na Windows 10 ali za sada iz nekog nepoznatog razloga ne radi kako treba odnosno kako je opisano (barem kod mene). Ovaj opisan postupak funcioniše za Windows 7 . Moram da dodam da ipak ovo radi i na Windows 10, ali bogu hvala bio problem do drajvera, baš kako to ide kod Windowsa iz stanja “ne rada” se sam prebacio u stanje “radim dobro” , bez mojih većih intervencija, već isključivo sistemom updejtovanja 🙂 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s