REŠAVANJE NEKIH PROBLEMA SA HDD-OM (WIPE HDD-A)

Evo da vas upoznam sa još jednim vrlo korisnim postupkom.
U pitanju je ako imate problem da instalirate neki sistem na vašem kompjuteru, odnosno na hdd da instalacija neće da vam prodje iz nekog razloga. Takodje ovo je jako dobro ako imate neki nedefisan problem sa vašim hard diskom ili sistemom. Na primer ne možete sistem da boot-ujete, imate neke nedefinisane probleme pri butovanju, formatirate hdd, a ne možete da instalirate sistem ili jednostavno želite da uradite potpuno čistu instalaciju bilo kog sistema.
O čemu se radi? Radi se o kompletnom brisanju hard diska odnosno wipe-ovanju. Wipe nije isto što i format, jer kada uradite format podaci vam ostaju i sa nekim programima je moguće da se povrate. Takodje kada formatirate hdd vrlo lako je moguće da vam neki sektori ostanu neobrisani i da vam prave probleme.
Zašto wipe-ovati ceo disk? Pa prednosdti su velike. Dobijate potpuno prazan disk, bukvalno “fabrički”, nema na njemu ništa i svaka instalacija posle toga će proći glatko bez ikakvog problema. Drugo sa ovim postupkom brišete tako podatke da ih ništa ne može povratiti, uključujući i viruse 🙂

Takodje ovaj postupak vam može dati sledeće odgovore o vašem sistemu:

1.) ako ovaj postupak prodje, onda vam je samo “softwerski” problem, odnosno posle toga ostaje vam jedino instalacija sistema.

2.) ako ovaj postupak ne prodje (dešava se), onda vam je hardverski problem, odnosno najverovatnije hdd vam u problemu, ali može biti i bilo šta drugo, kao što su neka podešavanja u BIOS-u, da se promeni hdd port ili kabl i tome slično. Uglavnom znate da treba da se bavite hardverom, ako ovaj postupak bude neuspešan.
Pre nego što krenete da radite sa ovim postupkom, ukoliko imate neke bitne podatke na hdd-u, bekapujte ih ( na neki drugi hdd, ne na isti)
Potreban vam je prazan CD ili USB u zavisnosti kako sistem može da vam se butuje.
Kako ide postupak?

1.) Skinite program dban sa adrese
http://www.dban.org/download
i snimite ga na lokaciju gde znate

2.) zatim za kreiranje USB-a, skinite program Universal usb installer sa ove adrese
i pokrenite ga (u exe fajlu je i on vam se ne instalira na sistem)

2a.) za kreiranje CD-a možete koristiti npr. Fre ISO Burner ili bilo koji drugi program tog tipa
3.) Otvorite universal instaler i iz padajućeg menija izaberete DBAN 2.2.x , u polju select ISO navedete gde vam je snimljen DBAN
dban dban2
4.) kliknete na Create USB
USB će vam se formatirati tako da imate to na umu.

4a.) za kreiranje iso CD-a koristite neki drugi program na primer Free ISO Burner ili bilo koji drugi koji vam je prihvatljiv da napravite boot CD

5.) Kada ste završili ovo isključite računar

6.) udjite u BIOS i podesite da vam se sistem boot-uje sa CD-a ili USB-a u  zavisnosti kako ste i gde ste snimili dban.

7.) Kada se u sistem učita dban, onda izaberete opciju autonuke (otkucate ovo gde piše boot: i pritisnite ENTER) i pustite ga da odradi svoje.

dban3

Ovo će vam sve podatke očistiti i izbrisati sa hdd-a i ukoliko imate greške neke na hdd-u izbaciće koliko ih je, tako da možete posle ovoga da vidite da li imate neki problem na hdd-u ili ne. Ako vam log ne izbaci nikave greške i sve prodje onda je sve uredu sa vašim hdd-om. Ovaj postupak traje malo duže, par sati (1-3) zavisi od veličine hdd-a, ali je jako efikasaan.

Pošto jako dugo koristim ovaj postupak, preko 7 godina, meni lično je ovo toliko dobar postupak sa kojim sam rešio mnoge probleme na računarima, tako da uvek ima jedan CD/USB sa dban-om. Da dodam da se dban nalazi i u nekim drugim boot alatima tipa Hiren’s Boot.

VAŽNO!!! Kada koristite dban mora samo taj HDD da vam bude priključen na sisitem i ni jedan drugi. U suprotnom mogu svi hdd-i na sisitemu da budu trajno obrisani. (ako imate više hdd-a na kompjuteru jednostavno ih raskačite pre ovog postupka i ostavite samo ovaj koji brišete)

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/
Video uputstvo i objašnjenje za dban

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s