Univerzalni postupak kako se flešuju Android telefoni

Reših da napišem jedno veće uputstvo kako se flešuju  Android telefoni ( u smislu koraka koje mora da prodjete) i na šta bi sve trebalo da obratite pažnju, kako bih olakšao i približio postupak flešovanja mnogima koji se susreću sa ovim problemom.

Flešovanje telefona je malo zahtevniji postupak i zahteva vreme kao i da se u svakom trenutku razume korak koji se radi i zašto se radi. Ne prepručujem početnicima i onima koji se prvi put susreću sa ovim da rade ovaj postupak, sve dok nisu apsulutno sigurni da su razumeli svaki korak koji je ovde opisan.

Ako nešto podje naopako tokom ovog postupka može da se desi da vam uredjaj bude neupotrebljiv, tako da sa te strane ne mogu da snosim nikakvu odgovornost za eventualanu štetu na vašem uredjaju. Flešovanjem telefona gubite pravo na bilo kakvu garanciju od strane proizvodjača, što vam oni UVEK napomenu. Sve što budete radili sa vašim telefonom je na vašu odgovornost.

Takodje budite spremni da vam se i greške dese, ali gledajte da iz njih znate da se izvučete.

Ovo uputstvo sam napravio korak po korak  tako da svako može da primeni ovo, pogotovo oni koji se susreću prvi put sa flešovanjem.

Trudio sam se da što bolje objasnim pojedine radnje i  da pokrijem pojedine probleme koji mogu da vam se jave u toku samog postupka. Nadam se sam uspeo u tome.

1.)Priprema postupka.

Potreban vam je  kompjuter, Android telefon i USB kabl da ih povežete

Na kompjuteru se mora uraditi  sledeće:

-Treba da instalirte najnoviji drajver za vaš telefon

-Sledeće što treba uraditi je da skinete sa neta adb tools i da ih instalirate na kompjuter

-zatim skinite sa neta recovery.img za vaš telefon kao i rom(ove) koji/e želite da instalirate (uvek su ovi fajlovi u rar extenziji i najćešće  idu zajedno, odnosno pored roma imate i recovery)

-recovery.img raspakujte i snimite tako raspakovan fajl isto gde su vam adb i fastboot. slika 1 kako izgleda disk gde mi je snimljen adb, fastboot, recovery… (označeno crvenim strelicama). Preporučuje se da vam adb.exe i fastboot.exe i dll-ovi budu na root nekog diska (C,D,E…) u smislu da nisu ni u jednom folderu.

fastboot i adb

Na telefonu uraditi sledeće:

-Bateriju na telefonu napunite do kraja (Obavezno)

-Morate da čekirate USB debuging u Developer Options

-Telefon treba biti rutovan (pročitaj post Postupak Rutovanja Android Telefona)

-Mora biti isključeno “brzo podizanje sistema” na telefonu

-USB kabl mora da vam bude dobar (koristite USB port direkto sa matične, a ne preko nekog hub-a da ide veza do telefona)

2.) otkjučavanje bootloadera

Ovo je najosnovniji korak bez koga se ne može ništa dalje uraditi.

Da bi ste otključali bootloader potrebno je da imate šifru za vaš bootloader tipa 1234567890  (nebitno koliko je cifara). Ovu šifru dobijate na nekoliko načina, a to opet zavisi od vašeg modela telefona.

2a.) Za neke telefone moguće je dobiti šifru bootloadera ili da se bootloder otključa upoterbom neke aplikacije specifične za taj model telefona. Ako vam telefon spada u ovu podržanu grupu modela onda tako uradite. Nadjite tu aplikaciju i instalirajte je na telefonu i dobiće te kod ili će vam bootloader biti oključan

2b.) druga opcija kao je moguće je dobiti šifru bootloadera je preko nekog programa koji to radi.  Ovakav postupak je ,na primer, sa programom DC Unlocker sa adrese

https://www.dc-unlocker.com

da dodam da za različite modele telefona  posteje različiti programi, a to opet morate sami da vidite koji je tačno program za vaš telefon

2c.) ako ništa od ovoga nije moguće onda se mora ili na sajtu proizvodjača pronaći stranica koju popunite sa vašim podacima iz telefona (IMEI; Serial no … ili nekim drugim podacima) i ona vam izbaci bootloader kod ili da proizvodjaču pošaljete email sa zahtevom da vam dostave kod za otključavanje bootloadera. Ovo poslednje zna da traje i po par dana.

*** lično sam koristio samo 2c način dobijanja šifre bootlader-a

3.) Pretpostavimo da imate bootloader kod. Prvo vaš telefon ugasite. Kada ste ga ugasili, treba da se pripremite da udjete u bootloader mode na telefonu . Bootloader mode se dobija pritiskom odredjenih tastera, na primer za moj telefon je volume down (-) pa power (i tako držim 10-tak  sekundi) , a za druge modele nisam siguran kako se radi, (pretpostvljam da je potpuno isto) ali se ipak informišite tačno kojom kombinacijom tastera se dobija bootloader mod za vaš telefon.

 (Bootloader mode se može dobiti i komandom  “adb reboot-bootloader”  sa time što su vam telefon i kompjuter već povezani USB kablom i instalirani sa vam adb tools)  

Idemo dalje. Telefon je u bootloader modu. Sada konektujete telefon sa računarom preko USB-a

Na kompjuteru otvorite cmd (Command Prompt) , ali ga otvorite sa administrativnim privilegijama. (desni klik na cmd i “Run as Administrator”)

iz cmd-a navigirajte  na root diska gde ste snimili adb i fastboot i tu kucajte prvu komandu

fastboot devices

ukoliko dobijete odgovor nešto kao ” 5a33cd6   fastboot” onda je sve ok ,za sada.

Ukoliko ne dobijete odgovor nikakav posle ove komande onda ili niste u bootloader modu ili je neki drugi problem. Diskonektujte telefon sa računara.Ugasite telefon,izvadite mu bateriju na 10-tak sekundi probajte ponovo da udjete u fastboot, ako opet neće ponovite sve + restart računara, ako ni tada neće onda je do drajvera ili nečeg trećeg (desilo mi se čak da jedan adb program koji sam skinuo nije bio dobar, pa sam morao da ga zamenio sa drugim). Možda vam firewall ili antivirus  blokiraju konekciju.Isključite ih privremeno. Uglavnom mora da ovo otklonite i dobijete odgovor od telefona da bi nastavili dalje.

Sledeće što kucate u cmd-u je

fastboot oem get-bootinfo

Ako dobijete odgovor LOCKED , onda kucajte:

fastboot oem unlock 1234567890    odnosno vaš unlock code koji ste dobili u prethodnom koraku umesto ovih cifara

i da proverite status bootloader-a,kucate ponovo u cmd-u

fastboot oem get-bootinfo

treba da dobijete odgovor da je UNLOCKED

slika 2 kako izgleda komunikacija preko fastboot-a

fastboot info

U ovom trenutku imate otključan bootloader i od sada vam je telefon spreman za flešovanje. Telefon je i dalje konektovan sa računarom i otvoren vam je cmd

4.) Instalacija recovery.img

recovery image za vaš telefon koji ste skinuli u prvom koraku, otpakovali i snimili  na root diska gde su vam adb i fastboot  u cmd-u kucate:

fastboot flash recovery recovery.img      gde je recovery.img ime vašeg novog recoveri fajla

U cmd-u dobićete odgovor kako je sve uradjeno i  kada ste završili ovo kucate:

fastboot reboot

sačekajte da vam se telefon restatruje

Ukratko rezime. Do sada smo otključali bootloader i instalirali recovery.img

Sada na SD karticu telefona snimite vaš custom rom (možete i više njih ali moraju svi romovi da vam budu sa iste verzije androida npr. 4.4)  Snimate ih onako kako ste ih skinuli u rar extenziji (ne otpakujete ih)

Zatim gasite telefon i posle toga ulazite u recovery mode ( volume up(+) i power dugme). Neki ovde preporučiju da kada se ugasi telefon da mu se baterija izvadi na 5-6 sekundi i vrati pa da se tek onda udje u recovery mode.

Ok. Ušli ste u recovery mode i on sada ima puno više opcija nego što vam je imao fabrički recovery. Malo se upoznajte sa njima da vidite koje sve nove opcije imate na raspolaganju. Konkretno kada ste snimili novi recovery nemate posle toga nikave potrebe za korakom br.3 jer imate direktno opciju reboot to bootloader.

Zatim vidite da li u novom recoveriju imate opcije FORMAT boot,data,cashe. Ovo je jako bitno da imate ako vam se dese neke greške. Ako nemate opcije FORMAT potrudite se da nadjete takav recovery koji ih ima (pretpostavljam da takav recovery postoji za vaš telefon). Za moj moj model telefona sam našao 3 različita recovery. Takodje pogledajte da li imate opciju Fix permission. Što više opcija u recoviriju imate to bolje.

Upoznajte se malo sa vašim rikaverijem čisto da znate šta sve imate na raspolaganju.

Kod nekih novih recoverija po meniju se šetate preko ekrana, a ne preko dugmića, tako da se ne iznenadite ako vam recovery ne raguje na dugmiće. (volume up/down i power)

*** na ovoj poziciji od sada opciono možete ako hoćete da napravite bekup sistema na SD karticu. Ovo je dobro ako vam se na primer ne svidja rom koji ste stavili i jednostavno se vratite u prethodno stanje.

5.) Instalacija roma. Ušli ste u recovery uradite factory reset sa wipe data, wipe cash, wipe davlink. Zatim idete na install zip from sd card tu izaberete rom koji hoćete da instalirate. Instalrajte ga i dobro gledajte log da ne izbaci neku grešku. Kad se završi upisivanje roma, log mora da vam bude  čist i da ispiše ono „succesfull install“ ili tako nešto.

Ukoliko vam na ovom delu upisivanja roma izbaci grešku bilo koju u smislu “ E: can’t mount / cache / recovery / log…” onda morate ponovo da uradite wipe svega, ali ovog puta morate i FORMAT cashe. Zato vam je potreban recovery sa formatom. Ako nemate takav recovery,  onda ovo morate iz fastboota preko računara da radite.

Kada uspešno upišete rom onda idete na reboot system i sačekate malo duže pošto je prvo butovanje uvek najsporije.

(Ako vam se desi ovde da telefon neće da se butuje, anda morate ponovo da radide ceo wipe, i da formatirate sve i cashe i boot i system pa probajte ponovo ili uradite korak 7)

Čestitam instalirali ste svoj prvi custom rom!

6.) Instalacija Google Play i root-a. E sada niste još završili sve ali ste pri kraju. Dobar deo custom romova nema instalirano google play service i ostale aplikacije, kao i root. Tako da to morate instalirati posebno.

To se instalira tako što skinete sa neta „gapps for android x.x.x“  gde je x.x.x. vaša nova verzija Androida koju ste upravo podigli. Snimite gapps (ostavljate je tako u rar formatu) na SD karticu i ponovo iz recovery idete samo na install zip from sd card i navedete na gapps i instalirate.

Tako instalirate binary za super-su odnosno root (pre toga ste super su instalirali na telefon) i vi ste sada završili  ono najosnovnije. Imate rutovan telefon, instaliran google play service, novi rom.

Ako imate problem sa instalacijom nečega na telefonu ili imate neke greške idete u recovery i uradite Fix permission. Trebalo bi da pomogne.

Ukoliko vam se ne svidja rom koji ste stavili ili ne zadovoljava vaše poterebe, ima bagove, hoćete nešto drugo onda jednostavno na SD karticu snimite novi rom i samo odradite korake br 5 i 6.

7.) I još jedan EXTRA dodadak.  Ako ste npr. instalirali na telefonu custom rom za android 5.0 ( a ranije vam je bio 4.4) , onda više ne možete da se vratite na 4.4 ,tj ne možete da instalirate romove za Android 4.4.  Imao sam takav problem i rešio sam ga tako što sam našao originalan boot.img za moj uredjaj, snimio sam ga  (otpakovanog) isto tamo gde i recovery.img i adb i fastboot. (slika 1) Ušao sam u bootloader telefona i sa kompjutera sam iz cmd-a kucao sledeću komandu:

fastboot -i 0xfce flash boot boot.img   ,gde je boot.img ime fajla koji sam snimio

Posle ovoga mogao sam da instaliram ove druge „niže“ custom romove. Kada se ovo uradi  ponove se koraci br.5 i br.6 i instalira se odgovarajuća verziju rom-a. Na ovakav načina možete vratiti i originalan rom ako ga imate.

I još jedna stvar kada završite potragu za vašim rom-om i instalirali ste ga i zadovoljni ste, potrudite se da zaključate bootloader zbog bezbednosti  komandom iz fastboota (pre toga morate ući u bootloader mod telefona)

fastboot oem lock

ali budite obazriviji jer sam pročitao (nisam se sa ovim nikada sreo) da je kod nekih uredjaja moguće da neće da se butuje  sistem posle ovoga ako ste ga nadogradili, tako da ovo proverite za vaš telefon. Kod mene je bilo sve ok.

U ovom upustvu nisam spominjao postupke koji mogu sve ovo automatizovati i mnogo brže odraditi Na primer za Samsung mobilne telefone aplikacija ODIN.

Nadam se da će ovo uputsvo pomoći mnogima i otkloniti nedoumice oko postupka flešovanja. Ovo sam radio na Windows 7, ali i za Linux i Mac je isto samo je razlika u adb tools za koji je sistem i malo drugačije kucanje komandi.

Srećno flešovanje !

Korisni linkovi:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2588979

http://www.needrom.com/

https://www.clockworkmod.com/

http://www.unlock-bootloader.info/

http://forum.xda-developers.com/wiki/index.php?title=Flashing_Guide_-_Android

P.S. Na kraju da dodam, pre svega dobro se informišite kako se vaš telefon flešuje, pa krenite u postupak, pogotovo ako se prvi put susrećete sa ovim. Preporučujem vam da radite postepeno. Naprimer instalirajte za početak samo adb tools na kompjuter i konektujtte telefon i vidite da li vam rade adb i fastboot komande.Malo istaržujte, pa onda jedno po jedno. Možete i da otključate bootloader samo pa posle da nastavite sa postupkom.Sam postupak, ako ste početnik potrajaće vam i 3-4 sata, Najbitnija je uvek priprema i početni koraci 1 i 2, a ostalo je samo po automatizmu. 

Nije za sve telefone isti postupak, ali ovaj postupak je primenjiv za većinu telefona.

Takodje kada flešujete telefon izvadite  SIM karticu(e). Nisu vam potrebne u toku flešovanja.

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s