Uvod u postupke ispitivanja mreža

Uvod u postupke ispitivanja mreža

Na samom početku da kažem da ima jako puno tutoriala na internetu o ovoj problematici. Kako se koji program koristi, šta radi itd… Ja ću, pošto su se dosada jako puno razvili razni alati za hakovanje, krenuti po mom mišljenju od nekog početka odnosno za početnike, pa ćemo polako ići ka ozbiljnijim varijantima.
Ono što vam je potrebno za početak jeste jedna dobra externa(USB) wi-fi kartica, kompjuter (laptop je u prednosti pošto možete da ga “šetate”) i “samo” par programa, odnosno OS-a.
Jako je bitno da vam kartica podržava takzvani monitor mode i injection mode. Kartice koje su se najbolje pokazale do sada su kartice sa sledećim chipsetom:
1. Atheros AR9271
2. Ralink RT3070
3. Realtek RTL8187L
Znači bilo koju karticu sa jednim od navedienih čipsetova možete koristiti komotno. Po meni u pitanju su nijanse ko koji čipset više preferira. Takodje gledajte da vam kartica može podržavati i softeversko pojačanje signala (ovo je diskutabilno da li je ovo pravo pojačanje, ali iz mog iskustva ima uticaja), a to su npr. kartice proizvodjača ALFA, koje se mogu i kod nas kupiti po ceni od oko 20€. Gledajte takodje da vam kartica ima što duži kabl da bi ste mogli da je pomerate zbog jačine signala. Nekada je potrebno antenu pomeriti samo malo, npr 0.5 meatara i da vam signal za neku mrežu bude neuporedivo bolji.

Početak 🙂
XIAOPAN OS
Sa sledeće adrese možete skinuti Xiaopan OS u iso formatu.
http://sourceforge.net/projects/xiaopanos/

zatim potrebno je da skinite program unetbootin sa sledeće adrese:
http://unetbootin.sourceforge.net/

ovo je za windows korisnike, a linux korisnici nadam se da ovo već imaju, ako nemate- istalirajte 🙂 Zatim uzmite prazan CD, ako nemate onda USB stick (dovoljan vam je i od 256MB, ako to još iko ima), ali bolje je da idete na varijantu CD-a, neću ojašnjavati zašto, jednostavno je bolje. Sa ovim lepo napravite bootabilan CD/USB (ima mnogo tutorila kako se to radi) i kada ste ga napravili, slobodno stavite CD u vaš čitač i u BIOS-u podesite da se sistem butuje sa CD-a ili USB-a i pokrenite Xiaopan bez straha. Xioapan je mali Linux OS svega 70-tak MB i on vam se ne instalira na disk, već se direktno učitava u memoriju u takozvani live režim.

Kada ste pokrenuli uspešno Xiaopan u njemu imate nekih 10-tak alata koji su dobri za početno istraživanje.
O njima pišem neki drugi put

Za kontakt sa autorom ovih blogova koristite:
https://sigurnostnamrezi.wordpress.com/kontakt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s