Antivirusi i neka pravila za bezbedan rad na internetu

Danas ću malo da napišem o antivirusima na Windows platformi kao i o nekim osnovnim pravilima za bezbedan rad na internetu. Od windows7 OS-a (a i ostali OS koji idu za njim) imaju mogućnost da instaliraju Microsoft Essentials (za Windows XP je nažalost ukinuta podrška 2014-te). To je solidan AV, koji ide besplatno uz Microsoft sisteme, a ko će bolje da poznaje svoj sisitem od Microsofta? Ovaj AV je taman ono što mnogima treba. Radi automatski,  update mu je automtski i kada pronadje pretnju ponudi par potpuno razmiljivih opcija tipa očisti pretnju, stavi u karantin, i još pokaže da li je pretnja jaka,normalna ili slaba.Ima ga na mnogim jezicima uključujući i ex yu jezike. jedino što je potrebno pratiti boju ikonice u taskbaru. Ako je zelena sve je OK, ako je žuta treba neka radnja, a ako je crvena onda je nešto otkriveno ili je neki problem.

Što se tiče drugih AV-a ima ih dosta, svaki je na svoj način dobar, a to zavisi od toga kako ga je softwerka firma koja je izbacila AV konfigurisala i kako ga je napravila da gleda na odredjene pretnje. Tako da se dešava da vam jedan AV npr. Avira jedan fajl propusti i kaže da je potuno ok, a da vam AVG za taj isti fajl kaže da ima virus. To ne znači da je AVG bolji ili da je Avira lošija, to samo zanči da u skupu pravila koje su zadali u Aviri na to nisu gledali kao pretnju, dok u AVG-u jesu. Koji AV će te instalirati zavisi isključivo od vas. Bitno je da vam je ugodno u radu sa njim i da razumete šta se dešava ako naidje na pretnju kao i korake koje treba da preduzmete.

Velika većina AV je besplatna, mada ima i onih čije se licence plaćaju, ali to ne znači da rade bolje. AV programe koje mogu da preporučim su AVG, Avira, Bitdifender,Panda, Norton… i svakako Microsoft Essential.

Što se tiče nekih pravila za bezbedniji rad na interenetu kao i da vam računar bolje radi svode se na sledeće. Kada neki program hoćete da download-ujete sa interneta i instalrate, a nije neki od poznatijih programa i ne skidate ga sa neke zvanične stranice, onda uradite sledeće: obavezno, kada skinete program idite na starnicu http://www.virustotal.com i  tamo skenirajte skinuti fajl. Vidite da li je ok ili ne. Skeniranje može da pokaže da ima 1,2,3..5  negativnih izveštaja, ali to je najverovatnije u domenu “false positive”, odnosno upozorenja koja nisu alarmantna. Ipak i u ovakvom slučaju je potreban oprez.Medjutim ako naidjete da vam fajl ima 15,20 i više upozorenja, odnosno da ga većina AV vidi kao neku pretnju, onda treba dobro da razmislite pre nego što uopšte instalirate takav program. Morate da proverite da li taj program ima objašnjene zašto ima toliko negativnih izveštaja, pa ako se uverite da je to uredu, odnosno da to nisu zlonamerne pretnje, onda normalno instalirajte program. Takodje ozbiljna firma koja je izbacila neki softver će vam lepo napomenuti da njihov program taj i taj AV detektije kao pretnju i objasniće vam kako da instalirate taj program. Uglavnom se svodi na to u trenutku instalacije deaktivirate AV, ali to radite samo ako razumete šta radite.

Takodje treba da budete jako obazrivi kod lažnih starnica. Npr tražite nešto sa Softpedie i izadje vam ista takva stanica na ekranu, ali u adressbaru piše nešto sasvim drugo. Znači uvek proveravajte da li se stranica koju gledate slaže sa adresom u adress bar-u.

Zatim kada tražite nešto na internetu, na primer neko korisničko uputstvo koje treba da bude u pdf, txt, word ili nekom drugom normalnom text formatu, a izadje vam .exe fajl, samo to zaobidjite.Uopšte ne skidajte.

Takodje jedan od većih bezbedonosnih propusta kojeg mnogi nisu svesni jeste gledanje neke serije ili filmova online i to na nekim specifičnim sajtovima koji nisu ni Youtube, ni Vimeo…Takvi sajtovi vam uvek traže da instalirate nešto (najčešće Javu) da bi mogli da gledate vašu seriju ili film. Uglavnom dok vi gledate seriju neko (napadač) bez problema (pošto ste instalirali to što traži i konektovani ste na njihov server) može ući u vaš sistem i uzeti vam sve bitne podatke. Takodje ako skidate neke filmove i posle vam traže da instalirate bilo šta da bi ste mogli da ih gledate, to samo obrišite, jer šta će vam pored VLC-a , Win Media Player-a i ostalih programa za gledanje videa, da sada vi još nešto instalirate?

I kao poslednja stvar u ovom postu koju bih pomenuo, a koju bi trebalo da  prihvatite da radite, jeste da kada instalirate bilo koji program koji ste skinuli sa intereneta, pogotovo “besplatne” programe, jeste da uvek i uvek idete na Advanced opciju instaliranja programa i  da tamo ili čekirate ili da unčekirate  (kako gde) opcije da vam se ne istalira još 10 raznih programa, taskbarova, sigurnosnih čišćenja i ko zna čega još. U poslednje vreme  sam primetio da su neke softwerske firme ove opcije toliko zakomplikovale da je čak i meni bilo malo teže da razumem da li ću nešto instalirati ili ne. Inače 90% ljudi ide samo automatski na install i kada im se instalira 5-ti taskbar u IE-u 3-ći antivirus i računar uspori onda kukaju kako im računar sporo radi i ostalo.

Ako se ovih stvari budete pridržavali, onda je mogućnost da vam se virus ili neki drugi neželjeni program, instalira vašom greškom, svedena na nulu, kao i to da vam računar dugo radi dobro i pouzdano.

Takodje svakako uvek skneirajte i programe koje želite da instalrate na računar  i sa prenosnih medija (CD.DVD.USB, external HDD….) da li imaju neke viruse ili neke neželjene sadržaje.

DODATAK:
Želim da dodam još jednu preporuku ovde ako želite bezbednost na internetu da povećate i da budete sigurniji. (odnosi se na Windows)
Kada ste završili konfiguraciju vašeg računara, instalirali ste sve potrebne programe za surfovanje, zaštitu i ostalo onda napravite novi nalog (tajodje sa šifrom) samo za internet. Kada taj nalog napravite prvo ga napravite i konfigurišite sa administratorskim pravima. Kada završite sve ukinite mu administratorska prava, stavite ga na običnog usera i ako znate doadtno mu konfigurišite sve moguće dozvole. Ako ovaj nalog posle koristie samo za surfovanje onda nema nikavih mogućnosti da dobijete neki virus ili malware, jer taj nalog sam po sebi nema nikave dozvole
za instalaciju bilo čega i tako ste dodatno osigurani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s