Firewall osnovno

Prvi stepen sigurnosti sistema.

Osnova sigurnosti na mreži/internetu je da vaš računar ima aktivan firewall (FW). Windows sistemi već imaju u sebi ugradjen solidan Windows firewall, ali vi možete izabrati da instalarite i neki od besplatnih i dobrih firewall-a kao što su Zone Alarm firewall, Comodo, Tiny Firewall…Lično preferiram Comodo firewall pošto se kroz moju praksu pokazao kao dosta pouzdan, poseduje neke funkcije kao što su učenje pravila itd…, ali na vama je da izaberete koji će te FW koristiti Bitno je da ga imate i da vam je u funkciji.

Firewall ima funciju da vam na vašem računaru blokira odredjene portove, preko kojih je moguće da se upadne u sistem i da  sistem bude kompromitovan, odnosno da neko (napadač) dodje do vaših osetljivih podataka. Ono što dobre FW-e izdvaja od drugih nije samo jednostavno blokiranje porta, već i da vas FW obaveštva o konekcijama pogotovo odlaznim za koje niste napravili nikava pravila, kao i da možete takve konekcije prekinuti, odnosno da ih ne dopustite da se izvrše.

Uvreženo je mišljenje da korisnicima Linux-a nije potreban firewall. Ovo je greška velika. po mom iskustvu njima je potrebniji firewall jer ovi sistemi takodje imaju velike rupe u bezbednosti. Što se tiče izbora FW-a za linux na prvom mestu je Iptables ali je on za običnog korisnika malo težii za upotebu, odnosno zahteva naprednije znanje za korišćenje, tako da preporučujem ufw (gufw –grafički ufw) koji je mnogo jednostavniji za upotebu običnim korisnicima. Na oficijalnom sajtu Ubuntu, postoji uputstvo kako se ovaj FW koristi.

Ukoliko koristite Mac OS X on takodje ima ugradjen firewall koji je dobar, tako da je potrebno samo da ga konfigurišete.

Zaključak je da je obavezno koristiti firewall. Nije bitno koji. Jednostavno ovaj prvi stepen zaštite morate imati na svom računaru ukoliko želeti minimum sigurnosti. Window sistemi (od windosa xp) imaju ugradjen FW, kao i Mac sistemi (noviji), a Lunux korisnici koji koriste Ubuntu (mislim od Ubuntu 12.04) takodje imaju qufw instaliran, ali je potrebno da ga pokrenu. Ukoliko ne znate da podesite neki firewall, malo se porudite da pronadete na google-u kako se koristi (ima uputstava za svaki FW) ili zatražite pomoć nekog ko je stručan za tu problematiku.

Da li će računar da vam bude bezbedan zavisi isključivo od vas i potrudite se da ga obezbedite barem sa najosnovnijim alatima, a tu svakako spada firewall.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s