Pozdrav !

Rešio sam ove blogove da napišem iz razloga da se oni koje to zanima informišu o osnovnoj bezbednosti na mreži ,prevashodno zato što mnogi korisnici misle da je bezbednost na internetu kao i bezbednost mrežne opreme koja se koristi sama po sebi zagarntovana (to je najčešće iz neznananja), a takodje  misle da sami znaju da podese razne uredjaje, a bez toga da zatraže pomoć stučnjaka o tome. Za početak ću se u svojim postovima baviti sigurnošću na mreži/internetu, kako da je unapredite, kako da se obezbeditite od nekih neželjenih upada, jednostavno rečeno da bezbednije radite na mreži i surfujete. Ovde mislim na to da vam sigurnost bide malo veća, a ne po sisitemu da “zakucam na vaša vrata, a ona se otvore na izvolte”. Odmah da se razumemo, apsolutna bezbednost na mreži ili internetu ne postoji, odnosno nemoguća je. Jedina bezbedonsna solucija je da se diskonektujete sa interneta tj. da ga uopšte ne koristite, ali to je u današnje vreme nemoguće. Tako da ću ovde opisati razne scenarije koje sam i sam koristio kao i kako da se zaštite od istih.

Takodje biću otvoren za sve predloge odnosno sugestije o čemu da vas inforišem, kao i pitanja koja imate, ali samo ako su cilju raznjašnjenja nekog konkretnog problema. Na pitanja kako nešto da izvedem ili kako to i to da uradim neću davati odgovore. Ima puno razloga zašto je to tako, ali najosnovniji je da sami učite, istražujete i  sami donosite zaključke kako nešto može da se uradi i na koji način. Takodje ovde ću vas uputiti kao da koristite razne alate (software) kako biste i sami mogli da istaržujete sigurnost.

Takodje da napomenem da mi je cilj ovde da uputim čitaoce u načine etičkog hakovanja, a u cilju da i sami istražuju slabosti mreža i sistema. Etičko hakovanje nije zlonamerno, odnosno nije hakovanje sa ciljem da se nekome nanese šteta, već je sasvim obrnuto od toga. Ukoliko nadjete na bilo koju slabost nekog sisitema, red je da i to objavite, odnosno da kontaktirate proizvodjača, ukoliko se slabost odnosi na neki uredjaj ili da kontaktirate “žrtvu” ukoliko ste pronašli neke slabosti na njegovom sistemu. Takodje imajte u vidu da za bilo kakvo hakovanje može da se i zakonski odgovara. Tako da ne snonisim nikakvu odgovornost za eventulnu zloupoterbu nekih scenarija koje ću u blogovima opisati.

Na ovom blogu informisaću vas o Android telefonima, kako da rešite neke uobičajene probleme sa kojima se susrećete na telefonima kao i kako se Android telefoni nadogradjuju, kako da poboljšate rad telefona.

Samo da ovde na početku dodam jednu bitnu činjenicu. Sve što budem postavljao u svojim blogovima neka objašnjenja ili neki postupak onako kako je opisano u samom blogu je moguće uraditi. Lično sam sve proverio i nema greške oko opisanog postupka. Uvek ću se truditi da vam dam što jasnija objašnjenja I uputstva kako se nešto radi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s